To do crema de fistic

Dacă fisticul este „crème de la crème” printre alune, nuci şi seminţe, vă daţi seama cum este crema de fistic? Crema sau untul de fistic se numară printre noutăţile recente marca Sunday bites, care au fost bine primite de cumpărători.

To do crema de fistic

Fisticul, scumpul de el

Fisticul, scumpul de el, se regăseşte printre plăcerile nevinovate ale multora dintre noi. Zic scumpul de el pentru că dintre toate alunele, nucile şi bunătăţile crocante fisticul este cel mai scump. Probabil şi cel mai bun.

Evident, nimic nu poate înlocui plăcerea de a sparge în dinţi fisticul sărat sau copt, după preferinţe. Dacă mai ai şi o bere lângă, deja am ridicat nivelul relaxării la cote maxime.

Fisticul se foloseşte cu succes şi pentru îngheţată, torturi sau diverse prăjituri. Una dintre aceste bunătăţi este babka sau cozonacul evreiesc. Daca veţi căuta pe net după cuvintele cheie „Babka cu fistic”, veţi găsi rezultate delicioase, multe cu umplutură de ciocolată.

Pentru toate aceste bunătăţi nu se foloseşte fisticul întreg, ci mărunţit pentru a se integra în compoziţie. Aţi încercat să faceţi o astfel de reţetă cu crema de fistic de la Sunday bites?

Iar dacă nu bucătăriţi, cea mai simplă modalitate de a savura crema de fistic este pe pâine (prăjită). Cu sau fără dulceaţă, dar recomandat de dimineaţă, deoarece este un produs foarte săţios, care te satură repede.

Crema de fistic, crème de la crème

Diferenţa faţă de alte produse similare existente pe piaţă se vede în 2 direcţii.

Fisticul folosit de Sunday bites provine din Iran, regiunea Asiei Centrale fiind şi zona de origine a fisticului.

De fapt şi numele fisticului vine din cuvântul persan pistak, de acolo răspândindu-se din forma grecească pistakion şi din forma latină pistacchio. Copacul de fistic poate trăi câteva sute de ani, deci nu-i de mirare că numele fructelor s-au transmis din generaţie în generaţie în forme apropiate de numele iniţial.

Principalii producătorii mondiali de fistic sunt Iran şi SUA, dar există şi producători medii şi mici cum ar fi Turcia, Italia sau Grecia.

A doua diferenţă faţă de alte creme de fistic este dată de modul de fabricare.

Singurele „prelucrări” pe care le suportă fisticul în transformarea spre cremă sau unt de fistic sunt următoarele:

 • se curăţă fisticul de coajă,

fistic decojit

 • miezul de fistic se coace (atenţie, nu se prăjeste),
 • fisticul copt se zdrobeşte până când devine o pasta cremoasă.

crema de fistic, creme de la creme

În afară de fistic copt, în crema de fistic de la Sunday bites nu există:

 • emulsificatori,
 • sare,
 • zahăr,
 • ulei.

Pelicula de ulei care se formează în borcan după ce-l deschidem şi îl ţinem la frigider este o dovadă clară că nu se folosesc stabilizatori. O simplă amestecare în borcan duce la încorporarea uleiului format în crema de fistic.

În schimb este un produs vegan, fără gluten, dar cu o mulţime de beneficii sănătoase.

Revenind la crema de fistic folosită în bucătărie, aţi încercat să faceti cookies? Cu sau fără făină, sunt delicioase şi uşor de făcut. Vă provocăm ca data viitoare, pe lângă binecunoscutul unt de arahide folosit în bucătărie, să folosiţi şi cremă de fistic.

Poftă bună!

One Trackback:

[…] Pentru de dimineata am avut un mic dejun satios, cu unt de arahide si crema de fistic. […]

Write a comment:

0
  Coșul tău
  Coșul tău este golÎnapoi la shop