De când știm despre apreciatele nuci românești, ele au făcut parte din cultura și dieta noastră. Au fost acolo în zile bune de sărbătoare, în cozonaci și plăcinte, dar și în zilele de doliu și tristețe, în colivă și colaci.
Le iubești fiindcă ai aflat că au iod atunci când ai desfăcut prea multe nuci verzi, ca să capeți miezul alb și dulce. Le iubești fiindcă bunica punea din plin în cozonac. Le iubești fiindcă le primeai aproape în fiecare an când mergeai la colindat.
Ovale, maro, tari pe dinafara, firave la interior – nucile au fost, sunt și vor fi una dintre cele mai importante surse de iubire. Și o să-ți demonstăm de ce în acest articol.
Populare și versatile, nucile s-au adaptat mereu vremurilor și au reușit să-și facă loc printre merinde, condimente, bucate și rețete culinare sau medicale. Bogate în proteine, grăsimi, fibre și vitamine, nucile au cucerit inimile și gusturile tuturor celor care le-au încercat, mai puțin acelora nenorocoși care au alergii. Pentru ei sperăm că într-o zi nucile vor cădea bine și le vor putea simți beneficiile.
Nu avem nevoie de oamenii de știință britanici pentru a observa că savuroasele nuci românești au forma creierului uman. Au dezvoltat această formă pentru a-ți semnala că sunt esențiale în dieta ta.
Nu-i așa că din creier pleacă și vin toate semnalele legate de corpul tău? Am putea presupune chiar că nucile au propria lor conștiință și identitate, propriile lor gânduri din care au nutrit vitaminele:
- Vitamina B pentru stimularea și reglarea sistemului nervos,
- Vitamina C pentru imunitate și recuperarea organismului,
- Vitamina E pentru sănătatea și durabilitatea sistemului osos.
Fierul, magneziul, zincul și seleniul sunt mineralele conținute de aceste nuci românești, atât de vitale pentru funcționarea în parametrii normali ai organismului uman.
Proteinele conținute de nuci ajută la repararea țesuturilor și să nu neglijăm fibrele care ajută în procesul digestiv.
Datorită conținutului mare de acizi grași omega 3, nucile au grijă de inima ta și de arterele tale. Iar dacă ai probleme cu somnul, nuca e aici să-și aducă aportul de ”Moș Ene vine pe la gene” cu melatonina pe care o conține.
Acum, desigur că dragostea pentru nuci nu trebuie să se transforme în obsesie, pentru că acestea au un mare aport caloric. Așa că vor trebui să fie consumate cu moderație pentru a le aprecia beneficiile în totalitate.
După cum ai putut observa, ți-am dat multe motive pentru a te îndrăgosti de valoroasele nuci românești. Dar dacă totuși nu te-ai convins, avem pentru tine surprize cu nuci care vor striga IUBIRE de îndată. Și nu, nu e vorba de Andreea Marin, ci despre 2 rețete delicioase care folosesc nucile noastre românești.
Prima dintre ele este de dulce cum îi spun bunicii, iar cea de-a doua o tocăniță numai bună pentru o cină în familie sau alături de prieteni.
Reteta 1: Rapsodie cu nucă și cremă de vanilie
Aceasta este o rețetă ușoară și foarte delicioasă care se poate servi în orice moment al zilei. Pentru acest desert melodios vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 150g nuci,
- 150g faină,
- 150g zahăr brun,
- 3 ouă,
- 100ml ulei,
- 1 plic praf de copt,
- 1 lingura esenta de vanilie,
- 200ml smantana pentru frisca,
- 2 linguri zahar pudra
Modul și metodele de preparare:
1. Se macină nucile în râșniță precum gândurile în creier.
2. Într-un bol mare se amestecă cu făina, zahărul și praful de copt .
3. Se adaugă ouăle, uleiul și esența de vanilie și se amestecă bine până se obține o compoziție omogenă.
4. Se pune compoziția într-o tavă unsă cu unt și se coace la 180 grade pentru 30-35 minute.
5. Între timp, se bate smântâna cu zaharul pudră până când se lasă cu remiză și cu frișcă.
6. Se lasă scoate prăjitura din cuptor să-și dea aere până devine cool și se taie felii.
Se servește cu încredre și cu frișcă pe deasupra.
Reteta 2: Tocăniță de legănat cu nucă și smântână
Știți ce se mai asociază cu iubirea necondiționată? Legănatul. Când devenim adulți amintirea legănatului se pierde departe în fracțiuni din ce în ce mai mici. De aceea ne-am gândit să împărtășim cu voi o formă de legănat gastronomică.
Această rețetă este extraordinar de comforting și de ușor de făcut. Am vrea să spunem că nu e nicio bătaie de cap. Dar în România se găsește rar carne bună de vită. De aceea leagănă cu privirea și intuiția mușchiulețul sau pulpa înainte să o cumperi.
Ingrediente:
- 500g carne de vita (muschiuleț sau pulpa),
- 1 ceapa mica, taiată marunt,
- 2 cătei de usturoi, zdrobiți,
- 2 linguri ulei,
- 100ml smantana,
- 100g nuci macinate,
- sare și piper dupa gust.
Mod de preparare:
1. Se încinge uleiul într-o tigaie și se adaugă ceapa care se călește câteva secunde. Se adaugă repede usturoiul și carnea de vită. Se săreaza și se piperează după gust.
2. Se lasa carnea să se rumenească 3-4 minute pe ambele parti, iar mai apoi se adaugă 200ml apă. Se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 45 minute.
3. După ce a fiert și carnea a devenit fragedă, se adauga smantana și nuca măcinată și se amestecă bine. Se mai lasă să fiarba încă 15 minute.
4. Se ia de pe foc și se lasă 3-5 minute înainte să fie servit.
5. Se servește cu piuree de cartofi făcut cu unt și lapte. Sare după gust.
Bucură-te de fiecare bucată și leagănă între obraji gustul amintirilor celor mai vechi!
Verzi, coapte, simple, întregi sau măcinate nucile sunt o sursă esențială pentru a ne menține
- sănătatea creierului intactă,
- imunitatea puternică,
- inima deschisă,
- oasele tari,
- pielea fină,
- ochii ageri.
Intrate în cultura colectivă, sunt una dintre numeroasele surse de iubire prin care creația se exprimă și dăruiește.
Ce e de neiubit la nuci vrem să aflăm de la tine, iar dacă ar mai fi ceva de iubit vrem cu atât mai mult să știm, așa că scrie-ne la hello@sundaybites.com sau hai pe Instagram să shareuiești cu noi iubirea.
Și fiindcă nu doar iubirea este importantă, nu uita să spread kindness!